RHEINGAU GOURMET & WINE FESTIVAL

18 dní plných zážitkov. Tak by som opísala „Gourmet and Wine Festival“
(v preklade festival vína a jedla). No poďme pekne od začiatku.
Tento ročník bol už 24. a ja som mala možnosť zažiť túto atmosféru už tretíkrát, za čo som veľmi vďačná. U nás na Slovensku podujatie takéhoto typu nemáme, čo je miestami škoda. Za 18 dní sa predstavia desiatky michelinských šefkuchárov z celého sveta zo svojím tímom a menu. No bez dobrého vína, by to neišlo. Ochutnávajú sa tam tie najlepšie vína z celej Európy, no hlavne Nemecka. Biele, červené, suché, sladké, dvojročné či storočné, ale aj tvrdší alkohol
.
Táto akcia sa koná pod záštitou hotela Kronenschlösschen, nachádzajúci sa asi hodinu od Frankfurtu, no boli aj akcie vo ville Mumm či iných vinárskych miestach, tzv. Weingut.

Tento rok Gourmet&Wein Festival navštívilopresne 28 skvelých šéfkuchárov, no vymenujem aspoň pár:
1. Christian Bau*** (Nemecko, Perl)
2. Torsten Michel*** (Nemecko)
3. Klaus Erfort*** (Nemecko)
4. Tohru Nakamura** (Nemecko/Japonsko)
5. Soenil Bahador** (Holandsko)
6. Thomas Martin** (Nemecko, Hamburg)
7. Vincenzo Candiano** (Taliansko)
8. Vineet Bhatia* (Veľká Británia/India)
9. Reuben Riffel (Južná Afrika, Kapské Mesto)

Priebeh Rheingau Gourmet&Wine Festivalu
Prvý deň prebieha ako taká degustácia vín a jedál, môžete ochutnať z množstva vín, kde sa každá značka prezentuje a takisto aj šéfkuchári so svojími tímami, približne je ich 8-10 šéfkuchárov a takisto aj weingutov („viníc“)
Nasledujúce dni prebiehajú formou 3-5 hodinovým obedom či večerou. Každý deň sa predstaví jeden šéfkuchár so svojím tímom na obed a večeru. Počas obeda/večere ochutnáte 4-7 chodové menu a 12-20 vín, to vysvetľuje množstvo pohárov na stole.

Je to jednoducho zážitok, ktorý nezažijete dennodenne. Podávajú sa tie najkvalitnejšie suroviny na svete s najlepšími vínami.
Posledný deň prebieha ako „haus- und küchenparty“, v preklade to znamená, že si človek kúpi vstupenku a može jesť na rôznych stanovištiach v hoteli, kde kuchári varia. Človek v tento deň taktiež môže nazrieť do kuchyne a vidieť ako to pri príprave jedál prebieha.

Vznik a význam michelinských hviezd (Michelin Star):
Michelinská hviezda znamená kvalitu reštaurácie. Hviezdy sa nedávajú samotnému šéfkuchárovi, ale reštaurácií ako celku.


Vznik michelinských hviezd začal v roku 1900 keď pán André Michelin, áno ten, ktorému patria slávne pneumatiky, začal do svojho bedekru Michelin´s Guide zaznačovať kvalitné reštaurácie a oceňovať ich hviezdami od 1 po 3.
O 30 rokov neskôr začal do reštaurácií posielať anonymných recenzentov (1926) aby hodnotili reštaurácie.


Význam Michelinských hviezd:
1* veľmi dobrá reštaurácia vo svojej kategórii, jedlo je pripravené na vysokej úrovni, dobré miesto na zastavenie sa počas vašej cesty

2*
výborná kuchyňa so starostlivo vybranými pokrmami vynikajúcej kvality, reštaurácia stojí za zachádzku na vašej ceste

3*
reštaurácia stojí za osobitnú cestu, čo znamená výnimočnú kuchyňu, ktorá ponúka neobyčajný kulinársky zážitok. Výrazné jedlá sú precízne pripravené pomocou tých najlepších a najčerstvejších ingrediencií

Na druhej strane o čom sa menej hovorí, Michelinská hviezda v dnešnej dobe znamená veľa stresu. Pri pozorovaní práce pri 3* kuchárovi, som zistia, že ľudia v tíme majú veľkú dávku disciplíny, ich práca je veľmi čistá a väčšinu času sa nerozprávajú. Všetko potrebné sa rozoberie na meetingoch, následne pri práci, každý vie, čo má robiť a kedy to má robiť.

Pri hodnotení reštaurácie sa berie do úvahy čistota, kvalita potravín, originalita kuchyne ale aj ľudia, ktorí v nej pracujú. Jedlo v týchto reštauráciach zaručuje najvyšší gastronomický zážitok, nečakajte, že sa najete, porcie sú zväčša menšie, no o umenie na tanieri budete mať postarané. Samozrejme, ak by ste mali v pláne navštíviť michelinskú reštauráciu, musíte si ju booknúť pár mesiacov vpred, zväčša sú vždy rezervované.. a myslím, že o cenách písať nemusím, za hviezdy si priplatíte.

Na záver už len dodám, že na Slovensku Michelinskú reštauráciu nemáme. Nabližšie sa nachádzajú v Prahe, Viedni či Budapešti.

photo: credit to Axel Gross & me

3 komentárov k “RHEINGAU GOURMET & WINE FESTIVALPridajte vlastný →

Komentáre sú uzatvorené. Nie je možné pridávať ďalšie.

  1. Long time reader, first time commenter — so, thought I’d drop a comment..
    — and at the same time ask for a favor.

    Your wordpress site is very simplistic – hope you don’t mind me asking
    what theme you’re using? (and don’t mind if I steal it?
    :P)

    I just launched my small businesses site –also built in wordpress like yours– but the theme slows (!) the site
    down quite a bit.

    In case you have a minute, you can find it by searching for „royal cbd“ on Google (would appreciate any feedback)

    Keep up the good work– and take care of yourself during
    the coronavirus scare!

    ~Justin

  2. Great looking web site. Assume you did a bunch of your own html coding.